Cooler mod

Door Schlumpie op maandag 23 juni 2014 22:08 - Reacties (13)
Categorie: Mods, Views: 3.458

Goedendag mede-Tweakers!

Tijd voor mijn tweede blog. Dit keer ga ik de koeler op mijn videokaart vervangen, gewoon omdat het kan. Mijn videokaart is een MSI GT630. Een niet al te krachtig kaartje, met een kleine koeler er op. Kort na het aanschaffen heb ik een xBox 360 gevonden (op straat 8)7). Na een aantal pogingen om deze te reanimeren heb ik deze doodverklaard. Gelukkig zijn zijn donor-formulieren ingevuld en zodoende mag ik zijn ingewanden voor andere elektronica gebruiken.

Ik begin met het passen en meten van de nieuwe koeler. Er zitten twee beugeltjes op, welke precies over de schroefgaten heen vallen. Is dat even mazzel hebben!
Na het snel aftekenen en boren van de gaten blijkt dat ik te vroeg heb gejuigd. De moertjes passen precies niet. Gelukkig is er na een paar keer vijlen genoeg ruimte voor de moertjes.
http://i.imgur.com/wHZdgmE.jpg
http://i.imgur.com/Fa6ywbQ.jpg
http://i.imgur.com/0zGOW5L.jpg
http://i.imgur.com/y9757t3.jpg

Volgende stap: veertjes. Ik heb een stel veertjes van een dooie 9800 GX2 gesloopt, deze is ook overleden, AED heeft ook niet geholpen. :'( Na eindeloos zoeken naar passende boutjes is het tijd om de heatsink te bevestigen. Drupje koelpasta, en vastschroeven maar.

Nu is het tijd om een fan te plaatsen. Ik pak het eerste wat ik zie: een Cooler Master 50mm fan. Dubbelzijdig tape lijkt de beste oplossing om deze vast te maken, dus dat is ook wat ik gebruik.
http://i.imgur.com/lHXdXpG.jpg
Natuurlijk heeft het niet zo veel nut om er een fan op te plakken, en deze niet aan te sluiten. Na een enorme zoektocht van ongeveer een uur heb ik eindelijk een passend stekkertje gevonden. Ik heb een andere gezocht aangezien ik niet in het draadje van de originele koeler wil knippen en ik ook niet aan de kaart wil solderen. Tricky stukje: het stekkertje is precies hetzelfde maar de rode en zwarte draad zijn omgewisseld.
http://i.imgur.com/QastCak.jpg

Anyway, na de magische spreuk gezegd te hebben heb ik een adaptertje. De fan is nu ook aangesloten!
http://i.imgur.com/s5NGXfa.jpg
Tijd voor een testje. Ik gebruik FurMark om de boel te veranderen in een kachel. Hier is de grafiek van de eerste test te zien:
http://i.imgur.com/nQiQKmb.jpg
Zoals je ziet valt dit vies tegen. De temperatuur schiet meteen erg snel omhoog. Na enige bedenkingen begon ik de cooler aan te knijpen, en de temperatuur schiet gelijk omlaag. Hij zit niet goed vast dus.

Tweede poging, nu met de boutjes op standje ‘extra strak’.
http://i.imgur.com/KfJcAhe.jpg
Eindelijk! Een cooler die koelt!

Volgend probleem: de fan maakt een takkeherrie. Na een snel onderzoekje blijkt dat de fanspeed niet lager dan 52% is te zetten. Dat ter zijde, zelfs met de fan aan mijn labvoeding op 5-6 volt (de kaart gaat niet lager dan 8.5v) hoor ik hem nog overduidelijk. Na een paar keer oefenen lukt het me: de grote verdwijntruc. Als vervangende fan pak ik dan maar die van mijn AMD stock cooler, ik heb momenteel niks beters.
Om het gelijk maar even af te maken stop ik er een weerstand tussen.
http://i.imgur.com/88zATX5.jpg

Ahhhh! Stilte!

Ben ik dan nu eindelijk uitgeknutseld? NEIN!

Als laatste wil ik een duct maken. Hoeft niet heel mooi, zolang het maar werkt. Met wat simpele stukken flexibel plastic en veel plakband heb ik dit kunnen maken:
http://i.imgur.com/px58LCG.jpg
http://i.imgur.com/JlckYap.jpg
http://i.imgur.com/L5NxUvi.jpg

Ik heb ook de thermal pads van de xDoos in tweeŽn geknipt en op de RAM-chips geplakt.

Het resultaat: een 4-slot hoge, vet coole videokaart :9~ .

http://i.imgur.com/iUiTuSx.jpg
http://i.imgur.com/0OJiPhi.jpg

Hier is trouwens FurMark met de standaard koeler te zien:
http://i.imgur.com/dnu8jD1.png

En hier is een album met een boel foto's:
http://imgur.com/a/NdvMo

Volgende: Zelfbouw zaklamp 07-'14 Zelfbouw zaklamp
Volgende: Externe batterij voor mijn powerbank 06-'14 Externe batterij voor mijn powerbank

Reacties


Door Tweakers user Salmon, maandag 23 juni 2014 22:25

Geniaal, misschien wel iets teveel moeite :p
Gewoon een 8/12 cm fan erop tiewrappen, zou volgens mij goed genoeg zijn. Als het maar iets van airflow is toch?

En die 'airduct', werkt t nog echt ook? Volgens mij stijgt de warme lucht op en glipt er dan gewoon naast uit omdat je dat open hebt staan. My 2 cents.

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 23 juni 2014 22:26

Tips/verbeteringen zijn altijd welkom!

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 23 juni 2014 22:32

@ Salmon

Dankje!

Bedoel je die fan er op tiewrappen met de standaard heatsink? Want om met dat ding dezelfde resultaten te krijgen moet je wel n enorme airflow hebben (en dus veel herrie).

Anyway, vast is vast :Y)

Die airduct werkt echt, ik voel de warme lucht aan de achterkant er uit stromen en mijn processor is iets van twee graden koeler, de warme lucht wordt immers niet meer in de kast gedumpt.

T is nisschien niet zo goed te zien op de foto's, maar de zijkanten zijn ook dicht.

Bedankt voor je reactie btw!

Schlumpie

Door Tweakers user Ultrapc, maandag 23 juni 2014 23:04

Leuk om te zien; een gpu die amper 50w verstookt met een vrij groot koelblok, lol :)

Ik heb trouwens een hele tijd plezier gehad van mijn trouwe 630, maar 1/2 jaar geleden toch maar ingeruild voor een HD7870.

Door Tweakers user lennart111, maandag 23 juni 2014 23:09

*stopt sigaar in mond* I love it when a plan comes together.

ziet er goed uit, zeker die duct

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 23 juni 2014 23:17

@ Ultrapc Ik wil idd ook wel wat krachtigers, heb alleen geen geld daarvoor... Dat ter zijde, de 630 is volgensmij wel een redelijk goede budget-kaart.

@ lennart111 Tnx!

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 24 juni 2014 10:09

cool!! leuk project

Door Tweakers user Infant, dinsdag 24 juni 2014 11:45

Die 360 is waarschijnlijk overleden vanwege koel problemen.... ironisch toch?
Overigens heeft niet alles bij mij een donor formulier ingevuld, ik nam altijd aan dat het ingevuld moest worden als ze geen donor wilden worden.

Door Tweakers user Schlumpie, dinsdag 24 juni 2014 11:59

@ Infant
Ik weet eigenlijk bijna zeker dat ie te heet is geweest, er zat veel te veel koelpasta in (je kon er zeker drie xboxen mee voorzien van pasta), de pasta was zo hard als beton en het ding zat vol met stof.


@himlims dankje!

Door Tweakers user GoVegan, dinsdag 24 juni 2014 13:12

is dat wel handig die duct op die manier?
zo blaast hij toch alle warm lucht over de rest van de kaart?

weet niet hoeveel ruimte je in je kast hebt, maar had je niet beter de duct hoger kunnen laten en wat meer sloten pakken om de warmt af te voeren?

Door Tweakers user Schlumpie, dinsdag 24 juni 2014 13:16

@ GoVegan
Tsja, er had misschien een plasticje over de kaart heen gekund, maar ik zie het nut er niet van in. De kaart wordt niet heter dan 45 graden, en de overige componenten worden niet-nauwelijks warm. Vergeet niet dat de kaart ondersteboven in mijn pc hangt, dus de heatsink zit aan de onderkant.

Door Tweakers user Spekkie88, woensdag 25 juni 2014 11:13

Zorgen die thermal pads juist niet voor meer warmte als je er geen heatsink op plakt? Aangezien de warmteafgifte nu chip -> TP -. Air is i.p.v. chip -> air terwijl het oppervlak totaal onveranderd blijft voeg je alleen maar een extra laag toe die mijn inziens op deze manier alleen maar isoleert...
Verder ziet het er wel leuk uit, maar was het niet makkelijker geweest om het fan profiel van de bestaande fan aan te passen? En daarbij is 70 graden niet echt bijzonder voor een furmark run voor een kaart met stock koeler. Er zijn genoeg fabrikanten die de kaart warmer laten worden dan nodig om zo het geluid te reduceren.

Uiteraard is dit wel de Tweakers oplossing :Y)
BTW welke versie is dit met die sloot aan ram chips? :S

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 juni 2014 11:14]


Door Tweakers user Schlumpie, woensdag 25 juni 2014 15:53

@ Spekkie88
Hmm, zou kunnen. Heb ze er op geplakt omdat ik vaker chips zie zonder heatsink maar met TP. Het fanprofiel aanpassen lukte sowiezo niet, aangezien de fan niet langzamer dan 52% kan.

Dit is de MSI GT630 2GB

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.