Zelfbouw zaklamp

Door Schlumpie op woensdag 23 juli 2014 19:15 - Reacties (19)
Categorie: Zelfbouw, Views: 7.746

Mijn derde projectje: een zelfbouw zaklamp. Ik heb besloten er zelf eentje te maken aangezien ik al heel wat onderdelen had liggen, maar natuurlijk ook omdat ik t leuk vind.

Het plan
Mijn idee was om 3 cellen, laadregelaar, led en driver in een stuk pvc te stoppen. Erg simpel dus, maar voor mij maakt het meer uit dat het werkt dan hoe het er uit ziet.

Materiaallijst
- stuk pvc (32 mm)
- schroefdop
- pvc sok
- 3 18650 cellen
- laadregelaar
- heatsink (die van mij komt van een overleden led-lamp)
- schakelaar
- draad
- tiewraps
- led, driver en lens


Gereedschap
- boormachine met boortjes
- zaag
- pvc-lijm
- tangetje


De onderdelen heb ik grotendeels via eBay gekocht voor goedkoop. Een stuk pvc, de cellen en een schakelaar had ik zelf liggen, de led, driver, lens en laadregelaar heb ik gekocht. Ik heb een set van 10 laadregelaars genomen, maar als je op ebay zoekt naar ‘TP4056’ vind je ook losse printjes.

Ik begon bij de stroomvoorziening. Eerst de cellen aan elkaar knopen.
http://i.imgur.com/yg4Xldp.jpg


Dan komt natuurlijk de vraag, doet dat wat?

Jup, dat doet wat.

Hierna heb ik ze heel professioneel met ducttape geïsoleerd.
http://i.imgur.com/XfGWIVs.jpg

Hier monteer ik n simpel printje. Dit printje zet een rode led aan als de spanning beneden de 2.8 v komt. Veel te laag voor de cellen natuuurlijk, maar beter dan niks. Het oorspronkelijke plan was om deze led ook te gebruiken als indicator voor het laden, maar dit ging niet zoals verwacht. het probleem was dat de usb-poort kortgesloten werd op het moment dat de hoofdschakelaar werd ingeschakeld. Diodes hebben dit ook niet op kunnen lossen, dus ik heb er voor gekozen om een losse led voor het laden te gebruiken.
http://i.imgur.com/P276l32.jpg


Change of plan: ik maak n schroefdop op de achterkant om m iets (water)dichter te maken. Achter deze dop komt de usb-poort, een laadled en een hoofdschakelaar, zodat je de lamp niet per ongeluk aan kan zetten.

Om deze onderdelen te bevestigen heb ik een stukje plastic gebruikt. Dit was oorspronkelijk een batterijklepje. Na een boel zagen en vijlen paste hij in de sok.
http://i.imgur.com/6ig4X2y.jpg

Dit is wat ik tot nu toe heb:
http://i.imgur.com/ulen6AO.jpg


Nu de led. In de heatsink zitten twee rechthoekige gaten, en deze vallen precies binnen de bevestigingsgaten van de led. Er was echter een probleem: doordat de schroefjes zo veel ruimte hadden konden ze erg makkelijk van de led afschuiven. Om dit op te lossen heb ik een klein heatsinkje ‘rond’ gemaakt en er gaten in geboord, zodat de led er precies op past. Dit kleine heatsinkje heb ik aan de binnenkant geplaatst van de grote, en de schroefjes gaan door alles heen.
http://i.imgur.com/Jx7icCv.jpg
http://i.imgur.com/ADn0tSL.jpg
http://i.imgur.com/WD2y77m.jpg

Hierna heb ik de laadregelaar, schakelaars en de laadled toegevoegd. Hier heb ik geen foto’s van tijdens het bouwen van genomen, dus ik kan alleen laten zien hoe het is geworden.
http://i.imgur.com/FmeioAI.jpg
http://i.imgur.com/fcCPmSu.jpg
Bijna klaar! Eerst de gaten boren voor de tiewraps
http://i.imgur.com/XlcdlZZ.jpg
Dan de driver aansluiten
http://i.imgur.com/NdtAH0J.jpg
http://i.imgur.com/xYx1yQY.jpg
Tiewraps er door
http://i.imgur.com/yaqYyKe.jpg
En theoretisch ben ik nu klaar.

Toch een paar laatste details. Eerst heb ik de rand tussen heatsink en pvc goed dichtgelijmd, en ten slotte heb ik een lensbeschermer gemaakt. Heel simpel: een stukje pvc met wat doorzichtig plastic over de lens en led lijmen.
http://i.imgur.com/ntxDbrI.jpg
http://i.imgur.com/J1EnFh3.jpg
http://i.imgur.com/6tp06ia.jpg


Het resultaat: een goedkope lamp die ontzettend fel is. Natuurlijk is hij niet bepaald mooi, maar ach, hij werkt prima! Ik zal vanavond als het donker is een paar foto's maken om te laten zien hoe fel hij is.
Hier zijn de foto's te vinden: http://imgur.com/a/MD5FE
Ik gok dat het huisje op 10m afstand zit.

Wat getallen:
lengte: 36 cm
breedte(breedste deel): 6cm
gewicht: 355 gram
laadtijd: paar uur, nog niet goed getest
brandtijd: nog niet goed getest, na een half uur doet hij het nog prima

Volgende: Tweede leven voor een oude camera 10-'14 Tweede leven voor een oude camera
Volgende: Cooler mod 06-'14 Cooler mod

Reacties


Door Tweakers user brick5492, woensdag 23 juli 2014 20:49

Haha, leuk gedaan. Ziet eruit als een soort PlaystationMove ofzo :P

Door Tweakers user Raven, woensdag 23 juli 2014 20:50

Leuk project :)

Misschien interessant ter vergelijking, op GoT is er ook een die een (hele krachtige) zelfbouw zaklamp heeft gemaakt: Zelf bouw led torch/zaklamp project

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 juli 2014 20:50]


Door Tweakers user bonus, woensdag 23 juli 2014 21:06

Lightsaber look :)

Door Tweakers user Schlumpie, woensdag 23 juli 2014 21:57

@brick5492 tnx!
@ Raven T is misschien wel leuk om te vergelijken, maar zijn lamp komt uit 2008. Misschien dus niet helemaal eerlijk. Op zijn YouTube pagina heeft ie wel vermeld dat ie bezig is om een filmpje te maken over zijn nieuwe zelfgemaakte lamp. Spannend!

Door Pieter, donderdag 24 juli 2014 00:55

Gaaf gelukt, en groot bereik.
Bij mij kwam het idee op om een gps logger in zoiets te bouwen, die zaklampen van tegenwoordig kunnen namelijk wel een mespuntje innovatie gebruiken.

Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 24 juli 2014 01:00

@Pieter N gps-logger in je zaklamp? Interessant. Waarom gebruik je niet de gps in je telefoon?

Door Pieter, donderdag 24 juli 2014 01:30

@schlumpie Tjah, er zit ook een zaklamp op me telefoon (danwel niet zo'n sterke, maar gaat om idee). Het is een kwestie van teveel tijd over.

Door Tweakers user sypie, donderdag 24 juli 2014 03:38

Wat ik me afvraag: Waarom doe je 3 cellen parallel? Is dat vanwege de lange levensduur van de batterijen?

Door Tweakers user naftebakje, donderdag 24 juli 2014 08:03

Voordeel van parallel zetten: spanning is rechtstreeks gerelateerd aan spanning, dus kan je ze probleemloos gelijk opladen zonder te moeten balanceren (maar hou je laadstroom voor de veiligheid beperkt tot max van een batterij).
En je hebt idd 3x de capaciteit van een batterij (net als bij serieschakeling, maar dan moet je balanceren).

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 juli 2014 10:01]


Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 24 juli 2014 09:50

Grappig, maar afwerking had wel wat beter gekund ;)

Waarom de 3 cellen niet zijdelings tegen elkaar aan? Nu is het ding best wel lang. Anders was hij iets dikker geweest, maar een heel stuk korter.

En had je niet beter een PCBtje kunnen gebruiken die de verbinding verbreekt tussen cellen en lamp? 2.8V is te laag, doe dat een paar keer en je cellen zijn kapot. Zijn genoeg PCBtjes die de functie hebben om je cellen te beschermen (zie eBay bijv.)

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 24 juli 2014 10:04

Die scroefjes waar je LED mee tegen het heatsink zit zitten wel heel dicht tegen de + en - aan. Ben je niet bang een kortsluiting te krijgen? Je kan de LED natuurlijk gewoon 1/6e slag draaien, dan zit de schroef tussen de + en de lege pad aan de ene kant en de - en de lege pad aan de andere kant.

Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 24 juli 2014 11:28

@sypie Parallel is inderdaad voor de lange levensduur, en de driver heeft een input voltage van 3.7v-4.2, dus als ik ze in serie had gezet had ik waarschijnlijk de driver gesloopt
@ naftebakje De laadstroom is beperkt tot 1a, dit is het maximale wat de regelaar kan geven.
@ thinkpad Tuurlijk had de afwerking beter gekund, maar het was ook een beetje n expiriment. Ik heb de cellen in een rij gezet aangezien ik nog n stuk 32mm pvc had liggen, ik vond dit overigens wel een mooi maatje. http://m.ebay.com/itm/400665520672?nav=SEARCH
Ik kwam nadat ik klaar was met bouwen deze tegen. Had beter deze kunnen kopen...
@roadrunner84 Dat was mij ook opgevallen, maar het gaat net goed. Ik heb er overigens achteraf kaptontape er over geplakt
Op ebay staat trouwens dat de driver kortsluitingbeveiliging heeft, mooi moment om dat te testen :Y)

Door bert, donderdag 24 juli 2014 18:58

Waar is de tijd gebleven dat mensen hun thumbnails van hun plaatjes maakten en niet foto's van 1mb per stuk neerplempten :D (Je zou deze tweakblog maar via 3g lezen, heb je er gelijk 23mb data erdoorheen gejast)

Verder tof project trouwens :P

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 25 juli 2014 21:05

Complimenten, je projecten stijgen elke keer in niveau. Leuk om te zien dat je de knutselaar in jezelf aan het ontdekken bent. Ik zie dat mensen je al genomineerd hebben voor blog van de maand, terecht!

Stukje feedback voor je blog: graag de foto's even resizen en thumben. Scheelt zelfs op mijn supersnelle internet een hoop laadtijd. En qua schrijven: n -> een (alsjeblieft, dat leest echt beter!)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 juli 2014 21:16]


Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 26 juli 2014 18:00

@ sebastius Leuk om te horen, bedankt.
Ook bedankt voor je tips, ik ga er rekening mee houden!

Door Tweakers user mux, zondag 27 juli 2014 17:44

Is dit echt goedkoper dan zo'n aluminium dealextreme-zaklamp? Ik heb daar zelf twee van, en met een klein beetje liefde (daadwerkelijk koelpasta tussen LED en heatsink plaatsen) heb je voor ~7 euro dan een even felle, goed afgewerkte en basically onverwoestbare XM-L zaklamp.

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 28 juli 2014 19:42

@mux Sja, misschien niet goedkoper, maar wel leuker. Veel van die dealextreme zaklampen hebben brakke drivers. Ik lees op verschillende plekken dat ze een rendement van minder dan 50% halen. Geen idee wat het rendement van mijn driver is, maar dat is wel iets om rekening mee te houden.

Door Tweakers user YellowOnline, donderdag 16 juni 2016 21:18

Schlumpie, om die reclame te wissen, ga naar Weblog Admin (https://tweakers.net/my.tnet/weblogs), klik daar op reactiebeheer (https://tweakers.net/my.tnet/weblogs?action=editreactions) en zoek die drie spamberichten in de lijst. Verwijderen doe je door op het verwijdericoon rechts te klikken.

Overigens laat ik alleen aangemelde Tweakers toe te reageren op mijn blog om dit soort dingen te vermijden.

Door Tweakers user Schlumpie, donderdag 16 juni 2016 21:19

@yellowonline

Tnx! Ik was al benieuwd waar je dat kon doen. _/-\o_

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.