NiCD --> LiPo

Door Schlumpie op zaterdag 17 januari 2015 00:11 - Reacties (17)
Categorie: Mods, Views: 4.419

Boormachineaccu's, vooral oudjes, hebben nog wel eens de neiging om snel leeg te zijn. Te snel. Op een gegeven moment kon ik na de accu volledig opgeladen te hebben 3 minuten boren, en dan was 'ie al weer leeg.

Een test gaf aan dat er nog 150 mAh in de NiCD-accu ging, waar deze oorspronkelijk 1500 mAh was. Meh...

En toen bedacht ik me, "waarom zet ik er geen LiPo in" Ik heb ze toch al liggen voor mijn quadcopter, dus waarom niet?

http://tweakers.net/ext/f/rKhjbgGElyU541v16yhrrVuJ/medium.jpg

Nadat ik de accu had opengesloopt bleek dat iemand anders er al in had lopen graven. Om het netjes uit te drukken: wat een prutswerk!
http://tweakers.net/ext/f/NrXD4xbzrVQz7wqPN5NoGuS7/medium.jpg

Er zat wat papier in gepropt om wat lege ruimte te vullen, om de cellen heen was een rol plakband gewikkeld en alle solderingen waren vies en met veel te veel tin.
http://tweakers.net/ext/f/8q9jS8pDhGXzaC79Fv31dvuw/medium.jpg

Bovenop de cellen zat een stukje met alle aansluitingen, voor zowel de boor als de lader. Deze heb ik van de cellen afgehaald, en er twee draden aan gesoldeerd. Aan de andere kant van deze draden heb ik een XT60 plugje gemaakt, waar ik de lipo's op aan kan sluiten.
http://tweakers.net/ext/f/KDPAqa4ZzlwE07vLWLz2OLZ9/medium.jpg

Als laatste heb ik een buzzertje gemonteerd. Deze gaat piepen als de lipo's leeg zijn.

http://tweakers.net/ext/f/zcW5Kh0mak0IkRY7c6I32KvT/medium.jpg

Nu kan ik dus een lipo op mijn boormachine aansluiten. De lipo's die ik heb zijn 2200 mAh, wat een behoorlijke verbetering is t.o.v. de 150 mAh die nog in de NiCD ging. Ik heb nog niet getest hoe lang ik nu kan boren. Ik heb al aardig wat geboord, en de lipo is van 12.55v naar 11.87v gegaan, dus ik kan nog wel even doorgaan.
Het beste van dit alles: het kostte helemaal niks!

Volgende: Poor man's waterkoeling 02-'16 Poor man's waterkoeling
Volgende: Tweede leven voor een oude camera 10-'14 Tweede leven voor een oude camera

Reacties


Door Tweakers user Eagle Creek, zaterdag 17 januari 2015 00:41

Mafkees :P
Tweaker :9
Slimmerik ;)

Leuk om te lezen en goed gedaan!

Heb je die boor zo gekocht?

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 17 januari 2015 00:46

Hihi, tnx!
Ik heb deze boor geruild met een buurman van mijn vader. Zelfs op eBay kan je niet zo een mishandelde batterij kopen, dus als ie zo gekocht zou zijn had ik denk ik wat mailtjes naar ze gestuurd.

Door Tweakers user Uberdude, zaterdag 17 januari 2015 00:49

tape en papier kom je in veel accu apparaten tegen en anders is het wel karton. Veel merken doen dit om kosten te besparen, op het werk hebben wij een aantal accu's van Bosch en Black and Decker die er ook zo van binnen uit zien. (het is geen namaak btw :P)

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 17 januari 2015 00:54

Dat kan kloppen, maar die accu's zien er waarschijnlijk niet zo vies/lelijk/slordig uit als deze, je kon echt zien dat iemand er aan had lopen prutsen. (de plaatjes zijn klikbaar btw)

Door Tweakers user Uberdude, zaterdag 17 januari 2015 00:58

schlumpie schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 00:54:
Dat kan kloppen, maar die accu's zien er waarschijnlijk niet zo vies/lelijk/slordig uit als deze, je kon echt zien dat iemand er aan had lopen prutsen. (de plaatjes zijn klikbaar btw)
Ah ja zie het nu, inderdaad mee geprutst.

Kan je een updatje over een tijdje posten hoe de accu's het volhouden onder dit soort gebruik? Lijkt me namelijk interessant om ook zelf te doen

had niet in de gaten dat je er op kon klikken

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 17 januari 2015 01:04

Ja, dat wil ik wel doen hoor ben er zelf eigenlijk ook wel benieuwd naar ;)

Door Tweakers user timberleek, zaterdag 17 januari 2015 10:40

Hoe heb je de capaciteit van de accu's gemeten?

Bij die machines is de capaciteit vaak niet het probleem, maar de interne weerstand van de nicd cellen.

Af fabriek is die heel laag waardoor de accu makkelijk die hoge stroom kan leveren (met een beetje zwaar boren is een aanloopstroom van 40A geen uitzondering). Maar naar verloop van tijd loopt die weerstand wat op. Dan kan hij al snel die hoge vermogens niet meer leveren terwijl de cellen op zich nog veel capaciteit hebben.


Zat er uberhaupt nog het juiste aantal cellen er in? Zo'n met papier opgevulde ruimte ben ik nog niet tegen gekomen.

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 17 januari 2015 11:39

De capaciteit van de accu's meet ik door middel van een turnigy accucell 6, erg fijne lader en laadt alles op: ni-cd, ni-mh, lipo, lifepo4 en loodzuur. Daarbij houdt hij ook bij hoeveel mAh er in gaat.

Stroom is nu geen probleem meer. Mijn lipo's kunnen 44A continu en 66A Burst leveren.

Of de juiste hoeveelheid cellen er in zat zou ik niet weten, ik weet wel dat dit oorspronkelijk een 18 v pack was, en dat hij gemodificeerd is naar een 12v pack.

Door Tweakers user timberleek, zaterdag 17 januari 2015 12:18

Heb je de accu dan ook eerst ontladen? Dat de boormachine er niks mee lijkt te doen betekend niet dat ze leeg zijn. Maar ze kunnen het vermogen gewoon niet leveren.
Ik denk dat de capaciteit nog wel prima is nameljik. Alleen zijn ze verrot voor deze toepassing.
Maakt ook niet uit verder, dit is een prachtige upgrade.


Dan zal dat de reden zijn voor de lege ruimte. Een 18V pack heeft normaal gesproken 15 cellen. Een 12V versie heeft er 10 (het huidige pack heeft er 11, iemand heeft al geprobeerd om hem wat krachtiger te krijgen :+ )

Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 17 januari 2015 13:18

Leuk gedaan! Ik zou zelf echter een wat hardere shut-off er in verwerken dan enkel een buzzertje, accugereedschap kan namelijk zoals eerder vermeld enorme stromen trekken onder bepaalde omstandigheden, en LiPo staat nou niet echt bekend als de allerveiligste accusoort bij diep ontladen ;)

Ik weet verder niet hoe veel stroom deze cellen kunnen leveren, maar ook dat zou voor mijzelf wel een puntje zijn om naar te kijken. Bij moderne 10,8V Li-Ion gereedschappen neemt de regelelektronica vaak ongeveer net zo veel ruimte in als de accu's zelf (bij ongeveer 1,5Ah), dat zal vast een reden hebben. Maar nogmaals, leuk gedaan hoor :)

Door Tweakers user Schlumpie, zaterdag 17 januari 2015 23:13

@ Timberleek de accu zat op iets van 10.8v toen ik hem ging opladen.

@McGryphon Ik weet de gevaren van LiPo's, dus ik heb een harde shut-off zelf niet nodig. Als ik hem uitleen vertel ik wel het hoe en wat.
Deze cellen kunnen 44A continu en 66A burst leveren, dus ik denk niet dat ik tekort kom.

Door Tweakers user timberleek, zaterdag 17 januari 2015 23:24

schlumpie schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 23:13:
@ Timberleek de accu zat op iets van 10.8v toen ik hem ging opladen.
Ok dan was hij wel aardig leeg.

Maar werd de oude accu trouwens opgeladen met de originele lader? Dan is daar waarschijnlijk een reden van de slechte werking. met de originele 10 cellen wordt het pakket opgeladen naar (uit mijn hoofd) ongeveer 15V, oftewel 1.5V per cel. Met een 11e cel erin worden ze maar opgeladen tot 1.36V. Nooit vol dus. Zou best kunnen dat ze daardoor (naast dat ze veel minder bruikbare capaciteit hebben) ten onder zijn gegaan aan geheugeneffect.

Maar dan nog is dit een mooie oplossing.
Die grote print in originele accu's zal voor een groot deel ook van belang zijn voor het laden en balanceren. dat heb jij allemaal extern. En je hebt geen groot schakelblok nodig om de accu af te schakelen. Jij gebruikt hier de buzzer voor. Voor eigen gebruik is dat waars wel afdoende

Door Tweakers user Martindo, zondag 18 januari 2015 14:25

Ha, ja jij bent een tweaker! Leuk idee om zoiets te doen! Ik ben vooral benieuwd naar hoe lang je dan met 1 LiPo accu kunt boren.

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 januari 2015 14:37

ik heb er een tijdje geleden ook over gedacht hier iets mee te doen met een bosh machine die dit probleem ook had, uieindelijk niet gedaan doro gebrek aan kennis :( en niet wille kloten met dingen waar je niets van snapt...

Door Tweakers user Schlumpie, maandag 19 januari 2015 08:39

timberleek schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 23:24:

Maar werd de oude accu trouwens opgeladen met de originele lader?
Eerst wel, maar ik begon ze steeds meer te laden met een Turnigy accucell 6.
Martindo schreef op zondag 18 januari 2015 @ 14:25:
Ha, ja jij bent een tweaker! Leuk idee om zoiets te doen! Ik ben vooral benieuwd naar hoe lang je dan met 1 LiPo accu kunt boren.
Tnx! Hoe lang weet ik niet precies, maar het zal een stuk langer zijn dan met de originele cellen.

Door Tweakers user lutkeveld, maandag 19 januari 2015 22:35

A123 heeft erg leuke LiFe cellen voor dit soort toepassingen. 26650 formaat, 2,5Ah, 120A piek ontladen. Wel wat aan de prijs ;p

Door Koffie-Verkeerd, donderdag 1 oktober 2015 14:16

Hoi Schlumpie,

Bij toeval kwam ik terecht bij je blog.

Allereerst: kudo's!!
Erg informatief en zeer praktisch blog.

Alleen: voor een leek als mijzelf (die dit project graag op zijn eigen verouderde schroefboormachine toe wil passen) mist er nog wel wat info.

Ik hoop dat je mij een stukje op weg kunt helpen door de volgende vragen te beantwoorden:

Wat informatie vooraf:
Ik heb een tweetal accu's (NiCD 9,6V, Amperage onbekend). Elk bevat 8 cellen. De cellen zijn 42 mm hoog en hebben een diameter van 22 mm. Op de cellen zelf staat geen info mbt fabrikant, voltage, amperage e.d.
De accu's behoren bij een Hitachi DS9DVA schroefboormachine.
Accutype: EB9s

Wat wil ik:
- De NiCD cellen vervangen door LiPo cellen --> de NiCD accu's zijn lui geworden.
- Indien mogelijk het voltage verhogen van 9.6 naar bijv. 14,4. --> more power, more pleasure.... :-)
- Een zo hoog mogelijk amperage. Echter weet ik niet wat de limiet is van het apparaat.

Mijn vragen:
- Welke LiPo cellen zijn geschikt om de NiCD cellen te vervangen voor mijn doel? (heb je ook een goed adresje waar ze te halen zijn?)
- Wat is het boodschappenlijstje v.w.b. de benodigde materialen?
- tips/tricks die niet in je blog staan?

Graag je zeer gewaardeerde reactie.

Gr,

Koffie-Verkeerd

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.